Höj inte pensionsåldern!

Mellan 1990 och 2010 ökade antalet äldre över 85 med 67%. Samma framtida ökning orsakar nu panikångest hos våra politiker, i alla fall om man ska lita på den bild de presenterar av sig själva i media. Denna ångest har bland annat lett till ett utspel av vår statsminister Fredrik Reinfeldt där han menar att vi borde höja pensionsåldern till 75. Det finns en mängd problem med detta utspel, det främsta torde vara att en sådan höjning vore onödig. Låt oss se vad som hände sist de äldre blev så många fler.


Problemet sägs vara finansieringen, att ett växande antal äldre skulle kosta alldeles för mycket i form av bl.a. pensionsutbetalningar. Men hur såg finansieringen ut under den förra ”jätteökningen”? Mellan 1990 och 2010 har vi sänkt skattekvoten, arbetat mindre (som samhälle) och kraftigt förbättrat de offentliga finanserna.


Det ökande antalet äldre har alltså inte lett till att vi behövt höja skatten eller arbeta mer, och det finns ingen anledning att tro att en framtida ökning av äldre skulle ge ett annat utfall. Finansdepartementet har själva kommit fram till att vi kan behålla vår nivå i välfärden åtminstone fram till 2050 (längre än så har man ej räknat) utan att höja skatten eller förlänga den samhälleliga arbetstiden. En höjning av pensionsåldern är alltså, enligt finansdepartementets uträkningar, on onödig åtgärd.


Om man fortfarande är orolig för finansieringen, trots att vi kan behålla samma nivå som förut med nuvarande finanser, så kan vi faktiskt stärka våra offentliga resurser genom att som samhälle arbeta fler timmar, inte genom att arbeta tills vi är äldre utan genom att minska arbetslösheten. Vi har idag över 225 000 arbetslösa i Sverige, borde det inte vara högsta prioritet att få dessa i arbete om man säger sig företräda en sk. Arbetslinje?



Insändarskribent: Liselott Grenblad

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0