Lärarprofessionens urholkning och konkurrensens effekter
Konkurrensutsättningen fungerar inte om målet är professionalisering av läraryrket, konkurrensen bidrar snarare till en urholkning av professionen då lärare förhindras agera som professionella yrkesutövare.
På universitetens lärarutbildningar lär sig studenterna att planera, leda, genomföra och slutligen utvärdera och bedöma elevernas kunskaper genom betygssättningen. Att lärarutbildningen är en utbildning med sitt mål i en yrkesprofession upprepas nästan som ett mantra. Men väl ute i verksamheten förhindras ofta lärare att agera i enighet med sin professionella bedömning. Ett exempel på detta är t.ex. den betygsinflation som blivit resultatet av konkurrensen skolorna emellan. I ett system där de betyg som sätts inte bara finns för att gradera och bedöma elevernas kunskaper utan även fyller en funktion som reklam för skolan, där de skolorna som ger eleverna högst betyg (oberoende av faktiska kunskapsnivåer) har högst attraktionskraft i kampen om eleverna. Betygsinflationen är ett faktum, antalet elever med högsta betyg i gymnasiet har ökat nästan 30 gånger under det senaste decenniet, och mycket talar för att elevernas kunskaper inte alls stigit i samma takt.
Detta är alltså inte bara problematiskt för eleverna som inte har de kunskaper betygen ger sken av utan bidrar även till en urholkning av lärarprofessionen som sådan. Om lärarna inte kan använda sina professionella kunskaper i verksamheten finns det väl knappast någon poäng med kampen för professionalisering som förs runt om i landet. 44 procent av lärarna har i en undersökning gjord av LRF uppgett att de anser att betygen som sätts är för höga i förhållande till betygskriterierna, men att de uppmanas sätta högre betyg av skolornas rektorer för att inte förlora elever och således skolpengen. Konsekvenserna blir missvisande betyg, ökad press på elever och lärare samt en urholkning av läraryrket som profession.
En professionalisering av läraryrket handlar inte enbart om höjda löner, tydligare läroplaner eller större utbyte med universiteten, visserligen är det viktiga delar, men en professionalisering kräver mer än så. Hela strukturen för den verksamhet lärarna arbetar och agerar inom måste ses över om satsningen ska få genomslag på allvar målet ska uppnås.
Insändarskribent:
Liselott Grenblad
Bra skrivet. Rekommenderar Johanna Ringarps avhandling som avhandlar just kommunaliseringen av skolan och lite andra godbitar.
http://www.lu.se/o.o.i.s?id=12588&postid=1775603